Baza postaci MugenArchive

  • Polecamy stronę mugenarchive. Jest to największy zbiór postaci do mugena ze wszystkich anime. Baza cały czas aktualizowana. Pobierz swoich ulubionych bohaterów i dziel się opiniami na naszym forum. Bądź częścią społeczności
    Baza postaci

Ogłoszenie

Witaj na pradawnym forum , które w czasach starożytnych tętniło życiem. Dzisiaj inna epoka, fora internetowe nie mają już takiej popularności, ale mimo to zajrzyj do nas , napisz posta lub na chacie od czasu do czasu. Zagraj w mugena z postaciami ze swojego ulubionego anime. Niech pojawi się nuta nostalgii. Stary Leśniczy wciąż tutaj mieszka :)

Arturia-Pendragon-95017-thumb Edward-Elric-Fix-AI-30783-thumb Gintoki-39783-thumb Goku-MUI-92988-thumb Goku-SSB-22899-thumb Gon-17939-thumb Ichigo-Final-39597-thumb Inuyasha-Diogo-76243-thumb Ippo-42350-thumb jotaro-spr-4-E30-thumb Kenshin-33694-thumb n-Lkn-thumb Natsu-73764-thumb Saitama-78668-thumb Seiya-43859-thumb SM-Luffy-TS-45684-thumb Tanjiro-31403-thumb Toriko-by-Trafalgar-Lawzz-19895-thumb


#1 2008-07-05 11:10:23

Naruto55

https://i.ibb.co/ryKFB21/ssj2.png                               SSJ2

Zarejestrowany: 2008-03-24
Posty: 71
Punktów :   -1 

Sake

Przepis na sake
   



Składniki:
7 l wody przegotowanej
3 kg cukru
8 dkg drożdży - zwykłych
1 kg ryżu
30 ziaren goździków
10 ziaren ziela angielskiego
2 torebki cukru waniliowego
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki tymianku
1/2 łyżki imbiru
8 ziaren pieprzu naturalnego
10 dkg rodzynek

Przepis:
wodę (przegotowaną) wymieszać z cukrem, ostudzić,
drożdże rozpuścić w letnim syropie,
dodać resztę składników
całość przelać do baniaka
i nastawić jak zwykłe wino (rurka)
po 6-ciu tygodniach przecedzić
i zlać do butelek (zakręcanych)
aby lepiej klarowało do każdej butelki wsypać po 3 kryształki cukru (nie więcej)
(butelki muszą być zakręcane bo winko jeszcze będzie troszkę pracować przy klarowaniu ale do picia już się na daje)

Drugi przepis:
Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu. Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i 0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego od fermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.

UWAGA
uwaga: winko jest cichaczem
(pije się lekko i zwala z nóg)

Ostatnio edytowany przez Naruto55 (2008-07-05 11:10:50)


Zapraszam bardzo dobre forum o naruto
http://www.wszystkoonaruto.pun.pl/forums.php

Offline

#2 2008-07-05 17:17:11

PrOdIgY

https://i.ibb.co/fqrX2Mc/ssjp2.png                              SSJ.p.2

Zarejestrowany: 2008-07-03
Posty: 50
Punktów :   

Re: Sake

dzieki, zawsze chcialem sprobowac


daj plusa jak pomoglem

Offline

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.plhotel spa na weekend w Ciechocinku